2020 in België

Een terugblik op 8 en 9 maart 2020

48H WOMEN’S STRIKE, WE HEBBEN DONE IT – 09.03.2020

Op maandag 9 maart waren honderden van ons in staking in het hele land.

In de gezondheidssector: acties in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel, in Antwerpen in het woon- en zorgcentrum, en de gezinsplanningen waren in staking.

De associatieve en sociaal-culturele sector zijn gemobiliseerd: acties, zoals op Aeropolis (hoofdkwartier van de Christelijke Mutualiteiten, CSC, WSM, MOC) maar ook gesloten verenigingen, zoals de huiswerkschool van de Goujons. In Brussel werd een manifestatie georganiseerd om de precaire situatie in de sector aan de kaak te stellen en deze situatie laat de taken van de Staat rusten op werknemers, stagiairs en vrijwilligers.

Winkels en horeca: op het Sint-Gillisvoorplein in Brussel legden de werknemers hun staking uit en zongen ze in verschillende bars in de buurt, en in het Delhaize Mozart (Ukkel) droegen de werknemers de kleuren van de staking en sloten zich aan bij de oproep om lawaai te maken.

Universiteiten en hogescholen waren ook van de partij: Lezingen en andere acties aan de KUL door de AVC, aan de UGhent, VUB en aan de ULB door de arbeiders en studenten. Bij de Feministische Strike van INSAS werd de piketlijn vergezeld door de studenten van de ERG, die de “verdwijning van vrouwen*” in de kunstwereld veroordeeld: ze zijn meer dan 50% in de scholen, maar zeer weinigen van hun ontvangen subsidies of prijzen.

Ook vrouwelijke advocaten zijn in staking gegaan. Verzameld aan de voet van het Justitiepaleis in Brussel, voerden een vijftigtal van hen #UnVioladorEnTuCamino uit in toga, hielden de piketlijn vast en spraken hun eisen uit.

Tientallen andere acties: het stakingshoofdkwartier van het Tournai Collective van 8 maart, steelpannen, de vrouwenrally* in Schaarbeek, de 8maars-bus die de hele ochtend de Brusselse piketlijnenen met elkaar verbond…

De feministische staking maakt deel uit van een transnationale beweging, die in meer dan 60 landen wordt gevoerd! Miljoenen vrouwen* hebben gisteren gedemonstreerd, van Chili tot Soedan, van Algerije tot Pakistan, Spanje of Frankrijk. Vandaag organiseren Mexicaanse vrouwen een “dag zonder vrouwen*” #UnDíaSinNosotras, een totale staking inclusief sociale netwerken waar we dus pas dinsdag over horen…

Het politiegeweld dat heeft plaatsgevonden tijdens de nationale demonstratie gisteren in Brussel, wordt door de Collecti.e.f 8 maars – Brussel opgevolgd, meer info zeer binnenkort!

*we zijn een collectief zonder cisgender mannen. Cisgender verwijst naar elke persoon die zich herkent in het geslacht dat hem bij de geboorte is toegewezen

Ongelooflijke opkomst voor de vrouwenstrijd vandaag in heel België – 08.03.2020

We zijn zo blij dat de regen ons niet heeft tegengehouden om onze woede uit te schreeuwen!

Het was een kans om de openbare ruimte opnieuw in te richten, er in te investeren en ze tot leven te brengen. De demonstratie en het festival voor de vrouwenstaking* georganiseerd door de Collecti.e.f 8 maars Antwerpen brachten meer dan 700 mensen samen. In Brussel was het Albertineplein de hele dag bezet en gingen 10.000 mensen de straat op. Overal vonden verschillende acties, happenings en voorstellingen plaats, een honderdtal mensen verzamelden zich in Bergen, Namen en Aarlen, en meer dan 500 in Gent. De Chileense voorstelling #UnVioladorEnTuCamino werd opgevoerd in Luik, Gent en Brussel en herinnert ons aan het internationale karakter van de voortdurende verder uitdijende feministische beweging.

Gedurende de demonstratie in Brussel raakten verschillende mensen gewond ten gevolge van buitensporig politiegeweld. Solidariteit met de slachtoffers! Ga naar de pagina van de Collecti.e.f 8 maars – Brussel voor meer informatie.

Morgen maandag 9 maart is de tweede dag van de staking: piketten, lawaai maken en verzamelen, staan allemaal op de agenda. Wij houden u op de hoogte.

8 & 9 maart 2020 stakingsoproep

Het Collecti.e.f 8 maars roept vrouwen* in België op om op zondag 8 en maandag 9 maart 2020 twee dagen lang te staken. Net als vorig jaar zal de staking zich richten op vier vlakken: het staken van betaalde arbeid, staken van de huishoudelijke arbeid,  een consumptiestaking en het staken van studies. Wij vrezen in het huidig politiek klimaat voor een achteruitgang van de vrouwenrechten en denken dus dat deze staking meer dan nodig is.

8 maart 2020 valt op een zondag. Dit is voor velen een vrije dag maar lang niet voor alle vrouwelijke werknemers. Veel sectoren, zoals de handel, horeca, cultuur, de gezondheidszorg, de zorg en transport stoppen niet op zondag. Daarnaast is de zorg voor gezins- en huishoudelijke taken voor de meeste vrouwen* een dagelijkse taak, ook op “rustdagen”. Een zondagsstaking is daarom vandaag de dag zinvol, of het nu gaat om de sluiting van bedrijven, diensten of woonzorgcentra. De oproep tot een staking heeft ook betrekking op maandag 9 maart, zodat alle vrouwen* hun eisen in het kader van hun werkplek of opleidingsfaciliteit naar buiten kunnen brengen. Bedrijven, administraties en scholen zullen dus getroffen worden door een staking die zich uitbreidt  tot maandag, waardoor ook de vaak vergeten realiteit van het nachtwerk wordt meegenomen. Ook voor vrouwen die het huishoudelijk werk willen staken geeft deze 48u staking meer ruimte.

Onafhankelijk van de institutionele structuren moedigt het Collecti.e.f. 8 maars de vakbonden aan om deze stakingsoproep  te steunen. Zij kunnen deze beweging op beslissende wijze ondersteunen door een stakingsaanzegging aan te kondigen en binnen hun netwerk te mobiliseren. Op dezelfde manier dat dit vorig jaar door sommige ABVV- en ACV-centrales werd gedaan en/ of door andere partners te ondersteunen.

Afgelopen september werden de Algemene vergaderingen van 8 maars hervat en begonnen verschillende vrouwengroepen* met de voorbereiding van de staking van 8 maart in Luik, Antwerpen, Brussel, Gent… Het Collecti.e.f. roept alle vrouwen* in het land op om zich te mobiliseren waar ze wonen en/of werken om een 48-uurs staking op te bouwen. In het bijzonder kunnen ze een mobilisatiegroep oprichten of zich bij een mobilisatiegroep aansluiten (in hun stad, met hun collega’s van het werk, met de andere moeders van de school voor de kinderen, met hun buren, etc.). Samen laten zien dat “wanneer vrouwen stoppen, stopt de wereld!”.

Deze staking is opgevat als een eerste stap in de opbouw van een sterke feministische beweging in België, gericht op een werkelijk gelijkwaardige samenleving. Door verschillende  realiteiten en diverse vormen van onderdrukkingen samen te brengen willen wij concrete vooruitgang boeken.

*Alle personen die zich herkennen in de vrouwelijke identiteit en/of gepercipieerd worden als vrouw.