2019 in België

Op 8 maart 2019 legden vrouwen* overal in België het werk neer: betaald werk, dankzij de steun van de vrouwen in de vakbonden maar ook en vooral onbetaald en onzichtbaar werk, zoals zorg, huishouden en opvoeding. Ze maakten zich zichtbaar door op straat te komen, door zich symbolisch in het paars te kleden of een schort of kuishandschoenen aan het raam te hangen.

Overal in België waren kleinere acties (agenda 2019): in Louvain-la-Neuve betoogden 500 mensen, maar ook in Leuven kwamen studenten op straat. De VUB en ULB organiseerden gezamenlijk een walkout. In Antwerpen was er het Women’s strike festival met zo’n 400 aanwezigen en in Brussel organiseerde de CNE een optocht in de Nieuwstraat. Er werd gestaakt in ziekenhuizen en supermarkten en zelfs door vrouwen van het Europees Parlement. We riepen op tot het staken van betaald werk, onbetaald werk (zorg), studies en consumptie om gelijke rechten te eisen in alle domeinen en het vaak onzichtbaar of ondergewaardeerd werk van vrouwen zichtbaar te maken. Om zo aan te tonen dat “wanneer vrouwen* stoppen, stopt de wereld”. En zichtbaar waren de Belgische vrouwen*, om 14:00 kwamen zo’n 1500 vrouwen samen om lawaai te maken voor het Centraal Station in Brussel, en op de betoging die om 17u vertrok waren we met zo’n 15 000!

Naast de impact en de ervaring van de dag zelf is het hele mobilisatieproces rond de feministische staking van primordiaal belang voor de opbouw van de beweging in België. Elke ontmoeting, elke uitwisseling versterkt onze banden en belooft bij de volgende mobilisatie nog meer effect.

De film “Les résistantes” geregisseerd door Zintv over de staking van 8 maart 2019 in Brussel :

*Vrouwen en gendermiderheden