Vier vormen van stakingsacties

Of je nu een werknemster bent, een kunstenares, een werkzoekende, een arbeidster zonder papieren, een studente, een zelfstandige, een landbouwster, een werkneemster in de informele of in gelijk welke andere situatie, op 8 & 9 maart kan iedereen* een manier vinden om te staken en te laten zien dat als vrouwen* stoppen, de wereld stopt !

Stop de hele dag of een paar uur met doen wat je normaal doet op je werk, thuis, op school, in je manier van consumeren om onze rechten te doen gelden. Deze worden bedreigd op alle gebieden. Doe mee aan de acties die georganiseerd zijn op je werk of in je buurt, of organiseer er zelf (Neem  contact met ons op indien je hulp nodig hebt (link : mail to mob)! Maak dit alles zichtbaar op sociale media met #8maars. Je bent niet alleen !

Staking van betaald werk

Een staking van betaald werk betekent dat we voor een variabele periode verdwijnen uit de ruimtes die we gewoonlijk innemen in de professionele wereld. Dit is ook: het organiseren van informatiebijeenkomsten met andere werknemers en het sensibiliseren van collega’s ; stakingsposten opzetten en de coördinatie met de vakbonden waar mogelijk, melden dat je in staking bent (door het sturen van een mail of het dragen van een teken : een sjaal, of een symbolisch object geven aan gebruikers / patiënten / klanten, door actief te zijn op sociale media om de staking uit te leggen…). Voor juridische informatie, zie het document “Verduidelijking van ons stakingsrecht“.

Staking van zorg voor anderen 

cof
Credit: Elke Van Der Zijden

Bij de feministische staking willen we ook het onzichtbare werk dat we elke dag in ons privéleven doen zichtbaar maken. Op 8 & 9 maart kunnen we tijd nemen voor onszelf, om te doen wat we willen, of om niets doen, om te stoppen met rennen en om te genieten van het leven; om met onze vrienden en familie te praten over hoe we taken op een rechtvaardige manier kunnen herverdelen. We kunnen stoppen met de zorg voor kinderen en ouderen en afhankelijke personen, niet zorgen voor het huishouden of het bereiden van maaltijden voor anderen, de telefoon niet beantwoorden of het verzorgen van logistiek in de professionele sfeer of thuis laten zitten, of een heteroseksuele/homoseksuele seksstaking houden als teken van solidariteit met vrouwen die onderdrukkende seksualiteit ervaren.

Consumptiestaking

Op zondag 8 en maandag 9 maart willen we niet alleen geen vrouwelijke werknemers, maar ook geen vrouwelijke consumenten. Daarom is het mogelijk om tijdens deze twee dagen te stoppen met het kopen of consumeren van niet-essentiële producten of diensten, met name in winkels waar de arbeidsomstandigheden van vrouwen slecht of vernederend zijn, ook deze die, in België of het buitenland, in de productie werken. Het is ook mogelijk om producten aan te klagen die een “roze belasting” toepassen en geen producten te consumeren die aan de andere kant van de wereld over-verpakt of geproduceerd zijn of die afkomstig zijn uit sectoren waarin andere vrouwen/volkeren worden uitgebuit. We kunnen wandelen of fietsen en het gebruik van elektronische apparatuur verminderen. Tot slot kunnen we plaatsen of media die ons overspoelen met seksistische, racistische en vernederende advertenties, aanklagen of vermijden.

Staking van studenten

Op maandag 9 maart kunnen we ook in staking gaan door geen lessen bij te wonen en gebruik te maken van deze vrije tijd om de klassen en auditoria binnen te vallen om de staking en de redenen ervoor uit te leggen aan andere studenten, maar ook met en aan andere campusgebruikers (professoren, onderzoekers, administratieve medewerkers, technici…). De staking kan zichtbaar worden gemaakt door spanddoeken te hangen in de school, universiteit, opleidingslocatie.

Praat vanaf nu over de staking.

Mannen kunnen ons ook steunen door ons in staat te stellen deel te nemen aan acties : door ons te vervangen op het werk in onze ploegendiensten; door te zorgen voor de kinderen, eten en schoonmaken ; door hun notities te delen als de lessen doorgaan ; door om hen heen de betekenis van deze staking uit te leggen om steun te krijgen.

* Iedereen die zichzelf identificeert en-of gepercipieerd wordt als vrouw.