Oud en behoeftig | IGO en bewaking

Omdat ze onbetaalde thuisarbeid verichtten, hun loopbaan onderbraken, deeltijds werkten… worden veel gepensioneerde vrouwen als te arm en kunnen zij een beroep doen op de Inkomensgarantie voor ouderen (IGO).

De Staat verleent deze magere overlevingsuitkering niet zonder controles en vernederingen op te leggen: beperking van de afwezigheidsdagen buiten het land, beperking van het verblijf in België buitenshuis, verplichting om de autoriteiten te waarschuwen vóór deze reizen, controle door bpost-postbodes… “een persoon die niet in staat is om zijn of haar brievenbus binnen de 5 dagen te controleren, loopt het risico dat zijn of haar IGO geschorst wordt.”

De Vrije Tribune “Inkomensgarantie voor ouderen: voornaamste slachtoffers van huidige regeling zijn vrouwen“, die wij ook ondertekenden, geeft de omvang van het probleem aan en herinnert ons aan het belang van deze kwestie voor de feministische beweging.

We zijn kwetsbaar we zijn kwaad, en we zullen dit niet nemen. We zien elkaar op 8 en 9 maart in heel België voor de vrouwen*staking.

U bent gepensioneerd en staakt uw consumptie,je zorg voor anderen, je studie of huishoudelijk werk? Hang je afwashandschoenen uit op het balkon, laat de kleuren van de staking op je ramen zien en sluit je aan bij de acties in je buurt!

*we zijn een collectief zonder cisgender mannen. Cisgender verwijst naar elke persoon die zich herkent in het geslacht dat haar of hem bij de geboorte is toegewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *