Oproep tot Vrouwenstaking 2022

Het Collecti.e.f 8 maars roept op tot een nationale vrouwenstaking*


Op 8 maart, de internationale strijddag voor vrouwenrechten, roept het Collecti.e.f 8.Maars alle vrouwen en genderminderheden op tot een nationale vrouwenstaking. Dat doen we in navolging van massaal opgevolgde vrouwenstakingen in Spanje, Zwitserland, Latijns-Amerika én van de vrouwenstakingen in België de afgelopen drie jaar. Wij roepen vrouwen op om de zorgtaken te staken, het betaalde werk of de lessen te onderbreken en niet te consumeren. Met deze actie wijzen we op de belangrijke rol van het werk van vrouwen: dat werk houdt de samenleving draaiende. Want als vrouwen stoppen, stopt de wereld.

verder lezen

Interprofessioneel akkoord : nationale staking voor loonherwaardering

Vier miljoen Belgische werknemers worden getroffen door de huidige loononderhandelingen. De werkgevers hebben de onderhandelingsmarge beperkt tot 0,4%, een belachelijk bedrag gezien onze behoeften en de rijkdom die wij elke dag creëren. Deze marge is restrictief en beperkt derhalve de loonstijgingen in alle particuliere sectoren, op straffe van boetes.

Lees verder “Interprofessioneel akkoord : nationale staking voor loonherwaardering”

“Sterk en trots, in staking tegen hun crisis”: op #8maars was het overal in België feministische staking

Groot succes voor de derde vrouwen*staking ! Duizenden mensen mobiliseerden zich in heel het land op Internationale Vrouwen*dag. Dat deden ze op stakingspiketten, vakbondsacties, bijeenkomsten, fietsparades en allerlei soorten interventies.

Voor het derde jaar op rij heeft het Collecti.e.f 8 maars vrouwen* opgeroepen om te staken in België. De ABVV, de ACV en vele andere collectieven hebben de oproep gevolgd. Net zoals vorige jaren richtte de staking zich op 4 types werk: betaald werk, zorg voor anderen, consumptie, en studies.

In deze buitengewone periode gaf de staking duizenden vrouwen* de kans elkaar tegemoet te komen. Samen vroegen ze aandacht voor het feit dat deze crisis de de ongelijkheden en het geweld tegen vrouwen* heeft verergerd. De crisis heeft ook het essentiële werk van vrouwen* in de eerste lijn tegen COVID-19 in de kijker gezet, essentieel werk dat nochtans ondergewaardeerd en onderbetaald wordt.

Overal in België gingen verschillende betogingen en bijeenkomsten door, met respect voor de coronamaatregelen. De bijeenkomsten in de namiddag brachten een honderdtal mensen samen in Leuven, Hasselt, Doornik, Namen, Bergen en Louvain-La-Neuve. In Charleroi waren ze met 300, in Gent bijna 400, in Antwerpen 500 en in Brussel meer dan 1500. Velen grepen de kans om een versterking van de sociale zekerheid te eisen, een effectief abortusrecht, betere middelen en ondersteuning tegen geweld op vrouwen* en voor de zorgsector.

Overal in het land gingen ook affichages, performances, koorzang, en fietsparades door. Acties en stakingspiketten werden doorheen de dag georganiseerd, onder andere met de vakbonden. Deze dag was een gelegenheid voor vrouwen* uit verschillende sectoren om in staking te gaan: advocaten, werkneemsters uit de zorgsector, de voedingssector, de socio-culturele sector, centra voor gezinsplanning, maar ook studenten, alleenstaande moeders en werkneemsters van de MIVB. Lessen werden onderbroken, en sommige winkels hielden de deuren gesloten.

De staking maakt deel uit van een internationale beweging die op 8 maart honderdduizenden vrouwen* in heel de wereld gemobiliseerd heeft.

*vrouwen en genderminderheden

Hier is een terugblik in foto’s op deze strijddag. Meer foto’s en video’s kan je vinden op de sociale media van de lokale groepen en in deze gedeelde map.

De staking komt eraan

We zijn nu minder dan één week ver van de 3e vrouwen*staking in België, ben je klaar? Overal in het land zijn lokale 8 maars groepen en andere collectieven zich aan het organiseren om van deze stakingsdag een dag van strijd, ontmoetingen, bezinning en vreugde te maken. Hier is een overzicht van de komende acties, gevolgd door enkele tips om je klaar te stomen.

Lees verder “De staking komt eraan”

Sterk en trots in staking tegen hun crisis op 8 maart 2021

Het Collecti.e.f 8 maars roept op tot een feministische staking in heel België op 8 maart 2021.

De gezondheidscrisis, de economische crisis, de sociale crisis en de democratische crisis waarin we ons bevinden versterkt de ongelijkheden die in onze samenleving ingebakken zijn, op vlak van gender, klasse en ras. De lockdown-periodes hebben het grote belang van vrouwen*arbeid in de dagelijkse economie aangetoond: zonder ons zou de wereld helemaal stilgestaan hebben.

De gezondheidssector, de voedingssector, het onderwijs en de zorg voor kinderen en ouderen worden hoofdzakelijk door vrouwen* gedragen, in moeilijke werkomstandigheden. Over het algemeen zijn onze inkomsten nog steeds lager dan die van mannen, en we blijven het grootste deel van het huishoudelijk werd doen zonder dat dat in acht wordt genomen. Mannelijk geweld en feminicides zijn alomtegenwoordig. De economische crisis die nadert, met de reactionaire maatregelen van dienst, lopen het risico deze situatie te verergeren als we niet radicaal ingrijpen om dat te voorkomen. Tijdens de nachtshift of op telewerk, op school of in tijdelijke werkloosheid: we moeten kunnen ademen, ons hoofd heffen en zeggen “we stoppen, samen.” We moeten elkaar tegemoet komen en ons organiseren, en voor elkaar zorgen.

8 maart 2021 zal een stakingsdag zijn voor de vrouwen* in België. We roepen op om te staken op alle mogelijke manieren: betaald werk, huishoudelijk werk, consumptie, zorg voor anderen; deels het werk staken of volledig, solidariteitstekens, stiptheidsacties, remacties, sabotage… Lokale 8 maars groepen bereiden al acties voor in Antwerpen, Brussel, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Bergen, Charleroi, Gent, Luik, Namen en Doornik om stakers te verenigen en te ondersteunen. Iedereen die wil meewerken aan de organisatie van de staking kan zich bij hen voegen.

Het Collecti.e.f 8 maars is onafhankelijk van politieke partijen en van vakbonden. Het Collecti.e.f 8 maars organiseert zich zonder cisgender mannen. (Cisgender betekent dat je gender overeenkomt met het gender dat je bij de geboorte toegewezen is.) Het gemeenschappelijke doel van het Collecti.e.f is het organiseren van de vrouwen*staking van 8 maart 2021 in België.

*vrouwen en genderminderheden

Na de staking een lockdown, maar geen lockdown op stakingen! Blik terug op de afgelopen maanden van de verschillende 8 maars groepen

In de dagen die volgden op de 2e Belgische feministische staking van 8 en 9 maart 2020 hebben de autoriteiten een lockdown uitgeroepen voor een deel van de bevolking in een poging om de COVID 19-pandemie in te dammen. Zo begon een grote crisisperiode, zowel in de gezondheid als op politiek en sociaal vlak, die meer dan één van ons angst, ellende, en/of woede heeft gebracht. De lokale groepen van Collecti.e.f hebben het begin van deze crisis elk anders ervaren. We verzamelen hier de politieke voorstellen, steunbetuigingen, symbolische acties en solidariteit die er uit voortkwamen. De uiteindelijke omvang van deze crisis is nog niet bekend, net zo min als de gevolgen ervan op vlak van economie, politiek, en gezondheid, maar ook op sociaal en psychologisch vlak. Het is aan ons om het leed van de onzen zichtbaar te maken en te strijden tegen het systeem dat dit leed veroorzaakt.

Huiselijk geweld, de andere pandemie…

Een van de eerste en meest verontrustende observaties is dat huiselijk en familiaal geweld toeneemt, in België zoals elders, al vanaf de eerste weken van de lockdown. Er zijn veel noodnummers, noodopvangplaatsen en noodsignalen in het leven geroepen, maar vaak te weinig en te laat.

“Être confinée ne signifie pas qu’on ne peut pas fuir. Vous n’êtes pas seules.”
[Een lockdown betekent niet dat je niet mag vluchten. Je bent niet alleen.]

8 Maars Mons, 27 mars 2020

Vanaf midden maart verspreiden lokale groepen informatie over noodhulp, in Brussel, Doornik, Hasselt (8 Maars Limburg), Gent, Bergen, Antwerpen… 8 maars Antwerpen ondertekent een open brief die wijst op de urgentie van de situatie en sluit zich aan bij de online campagne “#BloomForChange – Maak een PUNT. van seksueel geweld” van een lokale vzw ter preventie van seksueel geweld.

Opvoedingswerk: de 1ste lijn is zichtbaarder dan ooit

Al het werk dat opvoeding en zorg vergt (voeden, wassen, borstvoeding geven, verzorgen, opvoeden…) en meer in het bijzonder de zorg voor anderen (care-werk), binnen- of buitenshuis, al dan niet slecht betaald, was na het virus zelf waarschijnlijk het meest besproken onderwerp tijdens de eerste lockdown.

Lees verder “Na de staking een lockdown, maar geen lockdown op stakingen! Blik terug op de afgelopen maanden van de verschillende 8 maars groepen”

Geweld tegen vrouwen* : acties en samenkomsten

Deze zondag was de internationale strijdddag tegen geweld op vrouwen*. Het Collecti.e.f 8 maars mobiliseerde doorheen heel België mensen om samen de namen van de dit jaar vermoorde vrouwen te herhalen, eraan te herinneren dat machisme dodelijk is en dat de Staat ons bloed op zijn handen draagt.

Seksistisch geweld – zowel psychologisch, fysiek als seksueel geweld – is een wapen om ons gedeisd te houden in een kapitalistisch, racistisch en patriarchaal systeem. Zolang we gelijk hebben te vrezen voor onze gezondheid en ons leven omdat we vrouwen* zijn, en/of lesbisch zijn, precaire werknemers zijn, zwart zijn, een hijab dragen, sekswerkers zijn… Zullen we strijden: blokkades, stakingen, marsen, zang, sabotages, dans, affichages – de feministische strijd zal duren zolang het nodig is!

In Antwerpen, Brussel, Gent, Namen, Bergen en Hasselt namen de locale groepen van het Collecti.e.f 8 maars deel aan tal van verschillende acties.

Lees verder “Geweld tegen vrouwen* : acties en samenkomsten”

“We stoppen allemaal, we stoppen alles, we stoppen overal!” – Vrouwen*staking op 8 en 9 maart

Het Collecti.e.f 8 maars, onafhankelijk van partijen en vakbonden, deed dit jaar voor de tweede keer een beroep op alle vrouwen* van België om zich aan te sluiten bij de internationale feministische stakingsbeweging. Op 8 en 9 maart zullen miljoenen vrouwen* over de hele wereld verschillende vormen van werk stilleggen: van betaald en huishoudelijk  werk, zorg, studie en opleiding tot het doen van aankopen. Onder het motto “We stoppen allemaal, we stoppen alles, we stoppen overal” worden tientallen werkonderbrekingen, symbolische acties en demonstraties georganiseerd in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Het enthousiasme voor 8 maart (Internationale Vrouwen*dag) is dit jaar nog groter. In de meeste grote steden startten nieuwe lokale groepen op en mobiliseerden voor de  vrouwenstaking*. Er zijn nu lokale 8-maart collectieven in Hasselt, Leuven, Brussel, Doornik, Luik, Gent, Antwerpen, Louvain-la-Neuve en Namen. Hoeveel mensen zullen deelnemen aan de staking is moeilijk te voorspellen, vooral op het vlak van huishoudelijk werk en aankopen. Afwashandschoenen en shorten uit ramen en vanaf balkons zullen deelname of ondersteuning in beeld brengen.

De oproepen tot staking voor morgen, maandag 9 maart, zijn talrijk. In ziekenhuizen, universiteiten, balies, kunstscholen, horecazaken, schoonmaakbedrijven, de vrijwilligerssector, … zullen honderden vrouwen* staken tegen het kapitalistische, racistische en patriarchale systeem dat ons uitbuit en onderdrukt.

Lees verder ““We stoppen allemaal, we stoppen alles, we stoppen overal!” – Vrouwen*staking op 8 en 9 maart”

Hoe kunnen mannen* de vrouwen*staking ondersteunen?

De strijd van miljoenen vrouwen* over de hele wereld tegen ongelijkheid, tegen racisme, tegen sociale en klimatologische onrechtvaardigheden, tegen systemen van overheersing, tegen geweld, tegen de uitbuiting van volkeren, lichamen en grondstoffen, is niet beperkt tot een strijd voor vrouwen door vrouwen*. We moeten en willen absoluut mannen betrekken in deze strijd. Aan de ene kant omdat onze strijd een radicale heroverweging van hun privileges vraagt, aan de andere kant omdat ze ook zullen profiteren van de vervulling van onze eisen en het einde van het patriarchaat. Elke man die verbonden is met de feministische strijd zou in staat moeten zijn om zijn mannelijke privileges te herkennen en te deconstrueren.

Laat ons vooral tijdens deze twee dagen, maar ook de rest van het jaar proberen verzorging voor anderen te herdenken, gezien dit werk nog te vaak op vrouwen valt maar dat ons allen betreft!Om voor de hand liggende redenen werken we in de eerste plaats aan de zichtbaarheid voor vrouwen* van de oproep voor de staking, maar mannen worden natuurlijk ook opgeroepen om de staking van 8 en 9 maart 2020 te steunen op de manier die zij het beste achten: door diensten te verlenen terwijl vrouwelijke collega’s in staking zijn, door een deel van hun taken af te maken, door met hen in staking gaan, zich aan te sluiten bij de piketten en de verschillende acties die plaatsvinden, maar ook door te koken, voor de kinderen te zorgen of door het geven van financiële steun via onze online jackpot.

Kinderopvangen

In verschillende steden zijn kinderopvang gepland die door geallieerde mannen beheerd worden om vrouwen in staat te stellen deel te nemen aan de acties (meer info hier). Het formulier voor degenen die hun kinderen willen inschrijven op kinderopvang in Brussel : https://cutt.ly/0troJa6

We moedigen mannelijke bondgenoten aan om zelfbeheerde kinderdagverblijven op te zetten. Hoe?

Lees verder “Hoe kunnen mannen* de vrouwen*staking ondersteunen?”