De staking komt eraan

We zijn nu minder dan één week ver van de 3e vrouwen*staking in België, ben je klaar? Overal in het land zijn lokale 8 maars groepen en andere collectieven zich aan het organiseren om van deze stakingsdag een dag van strijd, ontmoetingen, bezinning en vreugde te maken. Hier is een overzicht van de komende acties, gevolgd door enkele tips om je klaar te stomen.

Heb je geen stakingspiket?

Dit zijn de acties en bijeenkomsten waar je je bij kan voegen:

In Antwerpen vindt de Vrouwenstaking: actie in Antwerpen op 8 maart! plaats, waar je mee kan doen aan verschillende acties vanaf 17u30. De acties gaan door op 3 pleinen, en eisen loonsverhoging, een beter recht op abortus en een versterking van de openbare diensten en de zorgsector. Radio Centraal zal live verslag uitbrengen.

In Brussel spreken we al op 7 maart af voor de Grève Féministe-8 Mars- Assemblées virtuelles om uit te wisselen over onze ervaringen en onze eisen. Op 8 maart worden vele stakingspiketten opgezet, overal in de stad! Je kan ze bereiken met de fiets, de 8M-bus of het openbaar vervoer. Ook is er een bijeenkomst om 17u30. Alle info vind je op de pagina van Collecti.e.f 8 maars – Bruxelles.

Ook in Gent wordt de publieke ruimte bezet door betogingen op verschillende pleinen die verschillende thema’s in de aandacht brengen. Alle info over de acties vind je op Vrouwenstaking: actie in Gent op 8 maart!

In Leuven spreken we af voor Leuven: protestactie tegen Seksisme – coronaproof vanaf 19u!

Het Collecti.e.f 8 maars Limburg voert actie met een statische betoging waar je toespraken, slam, en andere activiteiten kan bijwonen. Vanaf 17u30 zien we elkaar hier: Als vrouwen stoppen stopt de wereld!

In Louvain-la-Neuve vertrekt een groep om 10h50 om de vakbond ACV WB en diens afgevaardigden te ontmoeten in Nijvel. Deze vragen worden besproken: wat is de impact van seksisme op het werk? Hoe kan je weerstand opbouwen, maar vooral hoe vecht je ertegen en hoe bereik je gelijkheid? Het is ook een kans om vrouwen* te ontmoeten die binnen hun bedrijf staken. Stuur een bericht naar Collectif 8 mars Louvain-la-Neuve of een mail naar blanche.garcia@acv-csc.be om deel te nemen. Afspraak aan het busstation om 10u50. Indien je een auto hebt en kan helpen door mensen te vervoeren, neem zeker ook contact op!

Als je in Charleroi bent, kan je deelnemen aan de bijeenkomsten van 8 mars – Toutes en grève ! die op verschillende pleinen door Femmes de mars georganiseerd worden. Je kan ook langsgaan bij Distribution d’outils de contestation avec Charlotte Crash om badges, pancartes, stickers… op te halen.

In Bergen gaat Fortes et fières, Femmes* en colère op de Grote Markt door vanaf 17u30!

In Namen gaan we naar de Rassemblement grève des femmes*, een statische betoging ! Op 7 maart kan je tijdens een workshop je slogans, spandoeken… voorbereiden. Meer info bij Collectif 8 mars Namur.

In Doornik spreken we af op de Rassemblement grève des femmes* Tournai voor getuigenissen, maar ook theateracties, een koor… Alles wordt gelivestreamed, voor zij die niet ter plaatse kunnen komen.

Alle bijeenkomsten worden coronaproof georganiseerd en de meeste vragen een inschrijving: je vind alle info terug op de pagina’s van de lokale groepen die de acties organiseren.

D-5, laatste voorbereidingen

Neem contact op met je vakbond

Hier vind je een standaard e-mail om je vakbondsafgevaardigden over de feministische staking van 8 maart 2021 aan te spreken en informatie te vragen.

Zelfs bij telewerk een “out of office” instellen om de staking zichtbaar te maken op de dag zelf

Een eenvoudige manier om te laten zien dat je meedoet aan de staking, is een out-of-office bericht instellen in je mailbox of op sociale media. Hier vind je een voorbeeld.

Newsletter en sociale media

Hoe kan ik op de hoogte blijven zonder actief lid te zijn van een lokale groep? Klik hier om de (nationale) nieuwsbrief te ontvangen of volg ons op sociale netwerken.

Voor de Franstalige Brusselse nieuwsbrief, klik hier.

Bondgenoot? Steun de feministische staking!

Om iedereen de kans te geven om deel te nemen, probeert het Collecti.e.f om systematisch een kinderdagverblijf op te richten voor haar bijeenkomsten en mobilisaties. Dit wordt mogelijk gemaakt door gemotiveerde mannen die voor de kinderen zorgen en activiteiten voor hen plannen.

Ook stellen pro-feministische mannen voor om bepaalde logistieke aspecten van onze bijeenkomsten en mobilisaties op zich te nemen, om ons meer tijd te geven om ons aan activisme te wijden, omdat in deze wereld vrouwen* meer vatbaar zijn voor de dubbele werkdag (2nd shift). Dit is cruciale steun!

Neem contact op met je lokale 8 maars groep om jouw hulp en die van je vrienden aan te bieden. Alvast bedankt !

Giften en materialen

Posters, stickers of materiaal voor de acties, de Collecti.e.f heeft geld nodig om de staking te doen groeien. Financiële steun is dus altijd welkom, ongeacht het bedrag! Meer info vind je hier.

Hebben jij, jouw collectief of jouw vereniging bepaalde middelen? Wil je het Collecti.e.f en de feministische staking steunen? Overal in België is alle hulp welkom: fotokopieën, verf, stoffen, vergaderzalen, technisch materiaal… zijn allemaal handig!

Neem contact op met de dichtstbijzijnde lokale groep om jouw steun aan te bieden. Voor elk ander voorstel kunt u contact opnemen met de financiële commissie (fin.8maars@gmail.com). Bij voorbaat dank!

Lopend onderzoek in Brussel

De 8 maars groep in Brussel doet enquêtes bij vrouwelijke essentiële  werknemers. Om ze in te vullen of er inspiratie uit op te doen, kijk je hier (FR) :
Gezondheid – HandelSociaal-cultureelKinderverzorging

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *