“We stoppen allemaal, we stoppen alles, we stoppen overal!” – Vrouwen*staking op 8 en 9 maart

Het Collecti.e.f 8 maars, onafhankelijk van partijen en vakbonden, deed dit jaar voor de tweede keer een beroep op alle vrouwen* van België om zich aan te sluiten bij de internationale feministische stakingsbeweging. Op 8 en 9 maart zullen miljoenen vrouwen* over de hele wereld verschillende vormen van werk stilleggen: van betaald en huishoudelijk  werk, zorg, studie en opleiding tot het doen van aankopen. Onder het motto “We stoppen allemaal, we stoppen alles, we stoppen overal” worden tientallen werkonderbrekingen, symbolische acties en demonstraties georganiseerd in Vlaanderen, Wallonië en Brussel.

Het enthousiasme voor 8 maart (Internationale Vrouwen*dag) is dit jaar nog groter. In de meeste grote steden startten nieuwe lokale groepen op en mobiliseerden voor de  vrouwenstaking*. Er zijn nu lokale 8-maart collectieven in Hasselt, Leuven, Brussel, Doornik, Luik, Gent, Antwerpen, Louvain-la-Neuve en Namen. Hoeveel mensen zullen deelnemen aan de staking is moeilijk te voorspellen, vooral op het vlak van huishoudelijk werk en aankopen. Afwashandschoenen en shorten uit ramen en vanaf balkons zullen deelname of ondersteuning in beeld brengen.

De oproepen tot staking voor morgen, maandag 9 maart, zijn talrijk. In ziekenhuizen, universiteiten, balies, kunstscholen, horecazaken, schoonmaakbedrijven, de vrijwilligerssector, … zullen honderden vrouwen* staken tegen het kapitalistische, racistische en patriarchale systeem dat ons uitbuit en onderdrukt.

Naar aanleiding van de oproep van het Collecti.e.f 8 maars diende het ABVV voor 8 en 9 maart een interprofessionele stakingsaanzegging in voor deelnemers aan de acties. Aangesloten werknemers in alle sectoren kunnen staken en een stakingsvergoeding  ontvangen. We verwijzen hen naar hun vakbond voor praktische regelingen. De centrale van de bedienden van de CSC dient geen stakingsaanzegging in, maar steunt de vrouwenstaking wel. Er kunnen wel stakingsaanvragen ingediend worden per bedrijf, we moedigen dus alle vrouwelijke leden van de CNE aan om contact op te nemen met hun afgevaardigden en militanten.

Tweedaagse staking

8 maart 2020 is een zondag. Het is een vrije dag voor velen, maar zeker niet voor alle werkende vrouwen. Veel sectoren, zoals de handel, het hotelwezen, de cultuur, de gezondheidszorg en het vervoer, hebben immers te maken met zondagsarbeid. Bovendien is het verzorgen van familie- en huishoudelijke taken een dagelijkse taak voor de meeste vrouwen*, zelfs op “vrije dagen”. Daarnaast zijn veel studenten verplicht om in het weekend te werken. De oproep tot een zondagse staking is dan ook zinvol.

Om alle vrouwen* in staat te stellen hun eisen te stellen op hun werkplek of in hun opleiding, heeft het Collecti.e.f. ervoor gekozen om de stakingsoproep te verlengen tot maandag 9 maart. Bedrijven, overheden en scholen zullen dus worden getroffen door een staking die tot maandag zal duren. Het besluit om de staking van 9 maart te verlengen is ook een wens om rekening te houden met de vaak vergeten realiteit van het nachtwerk.

Zondag 8 maart

Deze zondag staan overal in België acties gepland, door lokale 8-maartgroepen maar ook door andere collectieven, verenigingen en vakbonden. Er worden ook groepsvertrekken voor de nationale demonstratie in Brussel georganiseerd, evenals lokale demonstraties in Antwerpen, Gent en Luik. In Antwerpen vindt de tweede editie van het “Women’s Strike Festival” plaats. In Gent, Luik en Brussel richten mannen dagverblijven in ter ondersteuning van de staking, zodat iedereen kan deelnemen aan de mobilisaties.

In Brussel organiseert het Collecti.e.f 8 maars onder andere thematische bijeenkomsten en concerten vanaf 10 uur op het Albertinaplein onder aan de Kunstberg, achter het Centraal Station. Om 13.00 uur organiseert het collectief Sororidad sin Fronteras (“Sorority without borders”) een flash-mob van “a rapist on your way”. Deze actie gaat al enkele maanden viraal over heel de wereld. Om 14.00 uur zal de feministische staking zich aansluiten bij de demonstratie voor vrouwenrechten* die door de Wereldmars van de vrouw wordt georganiseerd. Vorig jaar gingen we met 15.000 de straat op, om onze woede te uiten en collectief onze wens zichtbaar te maken, onze droom om de samenleving radicaal te veranderen. Dit jaar worden opnieuw tienduizenden deelnemers uit het hele land verwacht.

Maandag 9 maart

Op maandag 9 maart wordt tussen 11.00 en 14.00 uur een oproep gedaan om lawaai te maken om de staking zichtbaar te maken, waar we ook zijn. Hiervoor worden in bepaalde plaatsen, zoals Bergen, Luik of Schaarbeek, rally’s georganiseerd. Overal in het land vinden talrijke werkonderbrekingen plaats, met name in verenigingen, universiteiten en hogescholen en in de gezondheidssector.

Sinds een jaar mobiliseert de gezondheidssector zich voor publieke herfinanciering en tegen de managementlogica die schadelijk is voor zowel de zorgverleners als de patiënten. Vrouwelijke werknemers in de zorgsector (waarvan 75% vrouwen*) hebben te lijden onder een onzichtbaarheid van hun vaardigheden: preventie, aandacht, gevoeligheid… Dit luisterwerk, dat voor hen als “natuurlijk” wordt beschouwd omdat ze vrouw zijn*, wordt dus niet gewaardeerd. Deze onzichtbaarheid van zorgwerk komt niet alleen tot uiting in lagere salarissen, maar ook in een drastische vermindering van de tijd die per patiënt kan worden besteed in bepaalde of zelfs geprivatiseerde opvang- en zorgstructuren. Het collectief “La santé en lutte”, dat op zondag samen met de Collecti.e.f 8 maars deelneemt, wordt deze maandag ook gemobiliseerd, net als in het ziekenhuis van Saint-Pierre, waar het verplegend personeel ’s middags vrij is van het werk.

In Brussel zal de 8maars-bus ’s morgens langs de verschillende piketten rijden. Het vertrekpunt is aan de ULB, waar studenten en stakende werknemers bijeenkomen, met name voor de uitbreiding van de rechten en voordelen van het personeel van de instelling tot het personeel van de onderaannemers. De bus zal dan langs de piketten van de INSAS, de HORECA-werknemers in Sint-Gillis en de advocaten voor de Rechtbanken rijden, alvorens zich aan te sluiten bij de rally op het Gemeenteplein in Schaarbeek en zijn tocht af te sluiten op het Surletplein in Chokier, waar stakers uit de socio-culturele sector zich verzamelen met de steun van de CNE.

In Louvain-la-neuve zullen mannelijke bondgenoten koken en maaltijden uitdelen aan de stakers. In Bergen komen de vrouwelijke studenten ’s ochtends op de UMons-campus samen voor één minuut van lawaai op de Grote Markt. In Doornik organiseert het lokale 8-maarscollectief een namiddag met workshops en discussies over de staking. In Hasselt vinden er ’s avonds een voorstelling en gesprekstafels plaats.

Fotos in dit folder.

“Als vrouwen* stoppen, stopt de wereld.”

*we zijn een collectief zonder cisgender mannen. Cisgender verwijst naar elke persoon die zich herkent in het geslacht dat haar of hem bij de geboorte is toegewezen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *