Hoe kunnen mannen* de vrouwen*staking ondersteunen?

De strijd van miljoenen vrouwen* over de hele wereld tegen ongelijkheid, tegen racisme, tegen sociale en klimatologische onrechtvaardigheden, tegen systemen van overheersing, tegen geweld, tegen de uitbuiting van volkeren, lichamen en grondstoffen, is niet beperkt tot een strijd voor vrouwen door vrouwen*. We moeten en willen absoluut mannen betrekken in deze strijd. Aan de ene kant omdat onze strijd een radicale heroverweging van hun privileges vraagt, aan de andere kant omdat ze ook zullen profiteren van de vervulling van onze eisen en het einde van het patriarchaat. Elke man die verbonden is met de feministische strijd zou in staat moeten zijn om zijn mannelijke privileges te herkennen en te deconstrueren.

Laat ons vooral tijdens deze twee dagen, maar ook de rest van het jaar proberen verzorging voor anderen te herdenken, gezien dit werk nog te vaak op vrouwen valt maar dat ons allen betreft!Om voor de hand liggende redenen werken we in de eerste plaats aan de zichtbaarheid voor vrouwen* van de oproep voor de staking, maar mannen worden natuurlijk ook opgeroepen om de staking van 8 en 9 maart 2020 te steunen op de manier die zij het beste achten: door diensten te verlenen terwijl vrouwelijke collega’s in staking zijn, door een deel van hun taken af te maken, door met hen in staking gaan, zich aan te sluiten bij de piketten en de verschillende acties die plaatsvinden, maar ook door te koken, voor de kinderen te zorgen of door het geven van financiële steun via onze online jackpot.

Kinderopvangen

In verschillende steden zijn kinderopvang gepland die door geallieerde mannen beheerd worden om vrouwen in staat te stellen deel te nemen aan de acties (meer info hier). Het formulier voor degenen die hun kinderen willen inschrijven op kinderopvang in Brussel : https://cutt.ly/0troJa6

We moedigen mannelijke bondgenoten aan om zelfbeheerde kinderdagverblijven op te zetten. Hoe?

➡️ Organiseer u in uw gebouw, buurt, gemeente of andere om een geschikte plaats en een aangepast aantal begeleiders te vinden (bijvoorbeeld één begeleider voor 5 kleinere kinderen en 1 voor 8 kinderen die al kunnen stappen)
➡️ Plan voldoende spelletjes en activiteiten, profiteer van deze dagen van strijd om anti-seksistische opvoeding te geven, enz.
➡️ Plan voldoende eten en drinken voor de dag
➡️ Vergeet niet om 2 contactpersonen per kind te vragen (één op demo / staking, één die dat niet is)

Laat ons vooral tijdens deze twee dagen, maar ook de rest van het jaar proberen verzorging voor anderen te herdenken, gezien dit werk nog te vaak op vrouwen valt maar dat ons allen betreft!

Meer lezen over ervaringen met zelfbeheerde kinderopvang, ervaringen van militante moeders, en meer (FR) :
➡️ Maman, j’ai raté la manif ! (CQFD, 2020)
➡️ Dur, dur de manifester avec un bébé : Appel à la création d’une garderie auto-gérée (Rebellyon, 2016)
➡️ Née en 1977, La Gardoche voulait des enfants libres et critiques (24heures.ch, 2015)

Logistiek

Om ons meer tijd te geven om aan politiek te besteden, organiseert een groep pro-feministische mannen zich om de leiding te nemen over bepaalde logistieke aspecten van onze vergaderingen en mobilisaties, met name voedsel en opruim. Dit is een cruciale steun, die in het bijzonder nodig is tijdens de dagen van 8 en 9 maart ! Om contact met hen op te nemen: garderie.kinderopvang.8maars@gmail.com

Voici een nuttig instrument voor alle mannen die geallieerd zijn in de feministische strijd: “De 9 geboden van de mannelijke bondgenoten van de stakende vrouwen op 8 en 9 maart”.

* vrouwen en alle mensen met nog een ander geslacht dan cismannen
* we zijn een collectief zonder cisgender mannen. Cisgender verwijst naar elke persoon die zich herkent in het geslacht dat hem bij de geboorte is toegewezen

L’image contient peut-être : 2 personnes

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *