Geweld tegen vrouwen* : acties en samenkomsten

Deze zondag was de internationale strijdddag tegen geweld op vrouwen*. Het Collecti.e.f 8 maars mobiliseerde doorheen heel België mensen om samen de namen van de dit jaar vermoorde vrouwen te herhalen, eraan te herinneren dat machisme dodelijk is en dat de Staat ons bloed op zijn handen draagt.

Seksistisch geweld – zowel psychologisch, fysiek als seksueel geweld – is een wapen om ons gedeisd te houden in een kapitalistisch, racistisch en patriarchaal systeem. Zolang we gelijk hebben te vrezen voor onze gezondheid en ons leven omdat we vrouwen* zijn, en/of lesbisch zijn, precaire werknemers zijn, zwart zijn, een hijab dragen, sekswerkers zijn… Zullen we strijden: blokkades, stakingen, marsen, zang, sabotages, dans, affichages – de feministische strijd zal duren zolang het nodig is!

In Antwerpen, Brussel, Gent, Namen, Bergen en Hasselt namen de locale groepen van het Collecti.e.f 8 maars deel aan tal van verschillende acties.

Brussel

Zondag liet het Collecti.e.f 8 maars Bruxel luid van zich horen met zang, slogans en performances. We antwoordden talrijk de oproep van MIRABAL Belgium. Het collectief Sororidad sin fronteras Bélgica leidde de choreografie ‘Un violador en tu camino’ en op het Albertinaplein werd een memorial opgericht voor slachtoffers van feminicide. Tegen het einde van de namiddag begaven sommigen zich naar het Warandepark voor een ‘pipi riot’. We toonden verontwaardiging over de aanranding van een van onze kameraden, en over het antwoord van Justitie op hun klacht.

Antwerpen

In Antwerpen kwamen we samen voor het Justitiepaleis en hebben we de vrouwen* geëerd die vermoord zijn omdat ze vrouwen* waren.

Gent

Met meer dan 400 mensen kwamen we samen om de slachtoffers te herdenken en ‘Un violador en tu camino’ te performen.

Namen

We verdeelden flyers om preventie te doen tegen huiselijk geweld.

Bergen

In Bergen voerden we actie op de markt en bezetten we de publieke ruimte, samen met o.a. Les Nouvelles Antigones en de MAC.

Hasselt

Met het Collecti.e.f 8 maars Limburg voerden we actie op het plein, met een performance en vele borden.

Bedankt aan iedereen die zich mobiliseerde, deze zondag, op woensdag 25 november en/of heel het jaar, doorheen het land en de wereld. We zorgen voor elkaar, laten we samen de onderdrukkende en uitbuitende systemen ontmantelen!

*vrouwen en genderminderheden

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *