Hoe kan je staken op 8 maart 2021 ?

Wie kan er staken op 8 maart ? Ben ik gedekt ? Moet ik mijn werkgever verwittigen ? Wat als ik niet kan staken? Hieronder vind je antwoorden op deze vragen en nog veel andere.

Wie mag op 8 maart staken ?

Staken is een individueel recht die zich uit in het kader van een collectieve actie. Iedere persoon, zelfs zonder vakbond, heeft dus het recht om te staken. Maar enkel de werknemers die bij een vakbond aangesloten zijn zijn ingedekt en zullen vergoed worden.

Wie dekt de staking in dit jaar op nationaal niveau ?

De ABVV heeft een stakingsaanzegging voor alle sectoren ingediend, behalve ACOD Wallonië en ACOD Vlaaderen. Het ACV-Puls deed dit ook. Het ACV geeft de mogelijkheid een stakingsaanzegging in te dienen per bedrijf. Gelieve uw vakbondsafgevaardigde te contacteren om te weten als uw sector in aanspraak komt.

Moet men bewijzen dat een sectoriele aanzegginig ingediend geweest is ?

Neen. De verplichting tot het indienen van een stakkingsaanzegging is een verplichting van de vakbond en niet van de individuele werknemer.

Hoe heeft men recht op de vergoeding ?

Als u aangesloten bent bij ABVV of ACV, kan u uw vakbondsafgevaardigde contacteren om de te volgen procedure te kennen.

Moet onze werkgever verwittigd worden dat men staakt ?

Ja ! Dit is geen legale verplichting maar de werkgever kan dit als een postverlating beschouwen met dus het risico voor sancties (berisping, ontslag enz.). Het is dus beter uw werkgever te verwittigen dat u gaat staken. Dit kan u doen tot de vooravond van 8 maart en het is beter dit schriftelijk te doen om een bewijs te hebben (mail, brief).

Mag mijn werkgever mij verbieden te staken ?

Nee, maar als u werkt in een sector beschouwd als algemeen belang (fabriek, SEVESO, Ziekenhuis enz.) kan uw werkgever u vorderen mits het volgen van een stricte procedure.

Ik wens te staken maar ik ben de enige in mijn bedrijf, mag ik ?

Ja, maar als u niet aangesloten bent bij een vakbond en dat uw werkgever niet akkoord is met de staking riskeert u vergelding. De staking heeft vooral nut als deze collectief is. U kan niettemin een vergadering organiseren met de werknemers om na te denken over vrouwenstaking en zich te mobiliseren voor volgend jaar.

Ik ben aangesloten bij een vakbond maar er is geen aanzegging voor mijn sector, mag ik dan toch staken en vergoedt worden ?

Ja ! U kan uw afgevaardigde overtuigen om een aanzegging in te dienen in uw bedrijf voor 8 maart.

Mag ik staken als ik zelfstandige ben ?

U kan solidariteit tonen door uw activiteiten die dag stop te zetten.

En wat als ik voor een digitaal platform werk ?

U mag staken door u uit te loggen van het platform, zoals de bezorgers het doen. Opgepast! Indien u in een onregelmatige administratieve situatie bent of indien u zonder contract werkt, zelfs indien u het recht heeft te staken, riskeert u vergelding door uw werkgever.

Ik ondersteun de staking maar het zou met teveel moeilijkheden opleveren indien ik staak.

Indien het voor u onmogelijk is om effectief deel te nemen aan de staking kan u uw steun tonen gedurende die dag door bijvoorbeeld een mail alert, door het dragen van een kenmerkend teken (een hoofddoek, paarse kleren), een symbolisch object uitdelen aan de gebruikers/patiënten/klanten, door het woord te nemen op sociale media om de staking uit te leggen.

Indien u andere vragen heeft, kan u steeds een mail sturen naar mob.8maars@gmail.com. Deze praktische gids is hier beschikbaar in een versie voor sociale netwerken.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *