De 1ᵉ Belgische Vrouwen*staking was een succes!

Meer fotos hier | Volgende AV 27.04.19 13u

Gisteren op 8 maart 2019 legden de Belgische vrouwen*, overal in België, het werk neer: betaald werk, dankzij de steun van de vrouwen in de vakbonden maar ook en vooral onbetaald en onzichtbaar werk, zoals zorg, huishouden en opvoeding. Ze maakten zich zichtbaar door op straat te komen, door zich symbolisch in het paars te kleden of een schort of kuishandschoenen aan het raam te hangen. Overal in België waren kleinere acties: in Louvain-La-Neuve betoogden 500 mensen, maar ook in Leuven kwamen studenten op straat. De VUB en ULB organiseerden gezamenlijk een walkout. In Antwerpen was er het Women’s strike festival met zo’n 400 aanwezigen en in Brussel organiseerde de CNE een optocht in de Nieuwstraat. Er werd gestaakt in ziekenhuizen en supermarkten en zelfs door vrouwen van het Europees Parlement.

We riepen op tot het staken van betaald werk, onbetaald werk (zorg), studies en consumptie om gelijke rechten te eisen in alle domeinen en het vaak onzichtbaar of ondergewaardeerd werk van vrouwen zichtbaar te maken. Om zo aan te tonen dat “wanneer vrouwen* stoppen, stopt de wereld”. En zichtbaar waren de Belgische vrouwen* gisteren, om 14:00 kwamen zo’n 1500 vrouwen samen om lawaai te maken voor het Centraal Station in Brussel, en op de betoging die om 17u vertrok waren we met zo’n 15.000!

Graag willen we de vrouwen binnen de verschillende vakbonden die ons steunden bedanken dat zij hielpen deze eerste echte Belgische vrouwenstaking mogelijk te maken. We hopen op een nog betere samenwerking volgend jaar, zodat er nog meer stakingsaanzeggingen effectief worden ingediend. En we hopen natuurlijk ook dat volgend jaar nog meer vrouwen ook hun onbetaald en onzichtbaar huishoudelijk werk zullen staken. Dit is dus nog maar een begin, in 2020 zijn we met véél meer! Elke vrouw* die zich als onafhankelijk individu bij het Collecti.e.f wil aansluiten is welkom. De volgende open algemene vergadering van het collectief zal plaatsvinden op 27 april van 13u tot 18u. We zullen er onder meer de staking van 8 maart evalueren.

*Alle personen die zich herkennen in de vrouwelijke identiteit en/of gepercipieerd worden als vrouw.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *