8 maars @ STOP geweld tegen vrouwen !

In België worden jaarlijks 45.000 gevallen van huiselijk geweld geregistreerd, of 120 per dag. Onlangs heeft de voormalige partner van Jill Himpe haar vermoord, waardoor ze sinds januari het 21de slachtoffer is van een vrouwenmoord in het land.

De middelen die worden ingezet om huiselijk geweld te bestrijden zijn ontoereikend. Preventie, opvang, veiligheid, begeleiding, institutionele erkenning van geweld, controle en verantwoording van de daders…. Met al deze aspecten moet rekening worden gehouden. De subsidies aan basisorganisaties nemen echter af, wat de toch al onaanvaardbare situatie alleen maar kan verergeren.

“Dit gaat dan enkel nog maar om de meest extreme vorm van geweld op vrouwen in ons land naast de talrijke andere vormen (fysiek, seksueel, economisch, psychologisch, institutioneel, … geweld). Meer dan een vierde van de vrouwen wordt dagelijks geterroriseerd door de (ex)-partner. 98% is het slachtoffer van agressie in de openbare ruimte. Dan hebben we het nog niet over het algemene seksisme dat de vrouwenrechten onderuithaalt.” – Mirabal

▶ Op zondag 24 november vindt in Brussel een nationale demonstratie plaats voor een coherent, proactief en gebudgetteerd beleid tegen geweld op vrouwen* (de volledige oproep)

▶ De dag erop, namelijk op 25 november 2019, is het de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen*. Die dag zullen we ‘s middags gezamenlijk onze woede tonen door één minuut lawaai te maken, waar je ook zal zijn.

Collecti.e.f. 8 maars sluit zich aan bij deze oproep, gezien het feit dat geweld tegen vrouwen* moet worden erkend als een belangrijke maatschappelijke kwestie, of het nu gaat om macho-, racistisch, economisch of homofoob geweld…. Het is dringend en noodzakelijk, want dit systeem vermoordt ons.

Om met ons mee te doen aan de demonstratie, volg de vlaggen 🏁
❗ Er wordt een vertrekpunt voor personen met beperkte mobiliteit georganiseerd op het Poelaertplein.

* Personen die als vrouw zijn geïdentificeerd en/of zich in deze identiteit herkennen

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *