8 Maart: Een internationale vrouwen*staking

De staking van 8 maart maakt deel uit van de vierde feministische golf die we momenteel ervaren. De eerste oproep tot staking werd in 2017 gelanceerd door Ni Una Menos (Argentinië) en werd door miljoenen vrouwen* over de hele wereld worden overgenomen. Hieronder stellen we u de gebeurtenissen voor die ons hier hebben gebracht, tot de feministische staking in België in 2020 (1).

2015

De Argentijnse beweging ‘Ni Una Menos’ werd geboren als reactie op het hoge aantal femicides (moorden op vrouwen met als motief omdat ze vrouw zijn) in het land. De strijd tegen geweld op vrouwen komt dan tot een hoogtepunt met veel woede en strijdvaardigheid. Een van de overwinningen van deze beweging is dat ze erin is geslaagd de positie van de slachtoffers te veranderen en niet meer zoals gendergeweld wordt voorgesteld in de media: het is nu de feministische beweging die het waarom en hoe van machogeweld vertelt, en die zich organiseert om een ​​einde te maken aan het geweld.

2016 (Stuk hieronder nog na te lezen)

De Czarny-protestbeweging in Polen ziet enkele duizenden vrouwen* staken en demonstreren tegen de beperking van het recht op abortus door de ultraconservatieve macht, een recht dat in het land al extreem beperkt is.

In Argentinië werd de brutale vrouwenmoord op de jonge Lucia Perez, die in de pers werd gepubliceerd, snel gevolgd door een werkonderbreking van een uur in het hele land. Argentijnse feministen zullen de verbanden leggen tussen feminiciden, economisch, sociaal, koloniaal en territoriaal geweld.

In oktober, tijdens de IJslandse vrouwenstaking tegen de loonkloof tussen mannen en vrouwen, verlieten duizenden van hen hun werkplek twee uur eerder. Deze mobilisatie vindt internationaal weerklank en vormt een tegenwicht voor het wijdverbreide beeld van een egalitair IJsland.

Ierse acties tegen het Achtste Amendement, dat abortus verbiedt, zullen leiden tot een historisch referendum en de afschaffing van het liberticide amendement. Hun campagne zal ook impact hebben tot ver buiten de nationale grenzen.

Non una di meno wordt in Italië opgericht ter gelegenheid van de Werelddag tegen geweld tegen vrouwen*, om onze zelfbeschikking te eisen.

2017

In januari bracht de Women’s March on Washington honderdduizenden vrouwen* samen tegen het presidentschap van Trump en voor de rechten van vrouwen*, migranten en LGBTQI+ mensen. Over de hele wereld lopen miljoenen mensen op deze dag.

« Le streghe non se ne sono mai andate » (de heksen zijn nooit weggegaan) – Non una di meno, février 2017

Er wordt een internationale oproep gelanceerd voor een vrouwenstaking* op 8 maart, op initiatief van de Ni Una Menos-beweging en de Amerikaanse Women’s Strike. Er zullen feministische stakingen plaatsvinden in 55 landen!

2018

De staking van 8 maart 2018, nog indrukwekkender dan de vorige, bracht miljoenen vrouwen* samen. Alleen al in Spanje zijn er meer dan 5 miljoen van hen verspreid over 120 steden, en ze blokkeren het land. De Spaanse feministische staking is verdeeld in vier assen: stakingen op het gebied van huishoudelijk werk, loonarbeid, onderwijs en consumptie.

“Si nosotras paramos, se para el mundo” – Huelga feminista internacional 8M

2019

De 8M-beweging blijft internationaal groeien en versterken! De voorbereiding op de eerste staking op 8 maart in België stort ons regelrecht in de golf, net zoals de Zwitsers die zich op 14 juni 2019 zullen mobiliseren in een historische feministische staking.

2020

De editie van 2020 ziet er net zo veelbelovend uit als voorgaande jaren. Nieuwe landen sluiten zich bij de beweging aan, zoals Frankrijk met de oproep ‘We stoppen allemaal’ en Luxemburg.

* Alle mensen die zich als dusdanig definiëren

(1) Dit is geen uitputtende weergave van feministische mobilisaties en bewegingen over de hele wereld, maar eerder een weergave van enkele fases die de 8M-beweging tot nu toe hebben opgebouwd.

Linken